Lopicic.info

Imenik i adresar pripadnika bratstva Lopičića

Ponovo se nalazimo pred zadatkom, čijim se izvršenjem pridružujemo nizu ranijih akcija, koje su, sve bez izuzetaka, bile posvećene bratstvu Lopičića i prvim saznanjima o poreklu bratstva i njegovom viševekovnom razvoju, počev od daleke 1450. godine pa sve do današnjih dana. Zadatak o kome je reč, nije ni malo lak, još manje jednostavan, ma koliko se to iz ponuđenog naslova može zaključiti. Radi se naime o izradi savremenog imenika i adresara svih bratstvenika u zemlji i inostranstvu čime nastavljamo tradiciju, koja je prvi put potvrđena štampanjem značajne knjige „Lopičići, bratstvo u Ceklinu“ (autora Janka Krcunova Lopičića i saradnika) čije se prvo izdanje pojavilo na Cetinju daleke 1973, zatim drugo, skoro dvadeset godina kasnije, tačnije 1990. godine, i konačno, treće izdanje štampano 2001. godine u Beogradu.

Sva tri izdanja ove značajne knjige, izazvala su vidan interes i simpatije kako kod stručne javosti tako i šire čitalačke publike. Po svojoj sadržini rodoslov je zajedno sa imenikom i adresarom predstavljao nešto novo na planu izdavaštva uopšte i posebno obradi materije kojom su se bavila ova i slična izdanja. Pomenuta knjiga Janka K. Lopičića u svemu je bila posvećena našem bratstvu ali je u sebi sadržala podosta materijala koji su bili od ne malog značaja za izučavanje starije istorije Crne Gore.
Baš zato, vredno je tim povodom uputiti naše bratstvenike na autora prvog izdanja knjige istoričara i publiciste našeg bratstvenika Janka K. Lopičića, (1911–1982), koji se izučavanjem porekla i razvoja bratstva bavio tokom čitavog života. Iako je iza sebe ostavio na desetine značajnih priloga, među kojima svoj ratni dnevnik pa i ovaj rodoslov, često je govorio da „nije zadovoljan učinjenim, i naglašavao da bi želeo da buduće generacije naših bratstvenika nastave sa radom na izučavanju istorije našeg bratstva, poštujući pritom sve ono što su za života stvarali naši pretci, posebno njihov udeo i udeo našeg bratstva u viševekovnoj dugoj i teškoj borbi za svoj opstanak i slobodu, na doprinos koji su dali predratnom revolucionarnom pokretu, narodnooslobodilačkom ratu i revoluciji kao i posleratnoj izgradnji slobodnog i bogatijeg društva“. ( J.K. Lopičič „Lopičići bratstvo u Ceklinu 1450 – 1990 god. str.95)

Moj lični email: ime@lopicic.info

Svi članovi porodice Lopičić imaju jedinstvenu mogućnost da dobiju e-mail u formi ime @lopicic.info.

Zainteresovani mogu poslati zahtev OVDE.

Napomena: Obavezno poslati 5 predloga imena (zbog mogućnosti duplikata).

Skup 2011.


Skup Lopičića u Beogradu 2011. godine.

Stablo

Rodoslov bratstva Lopičića od 1450-2012.